luni, 23 noiembrie 2009

"Nu trebuie mai ales să īnţelegem, - trebuie mai ales să fim;" (A taia in carne vie)


Nu inteleg de ce exista in orar respectiva materie care se numeste pompos "Limba si literatura romana". E un titlu aberant. Ar trebui sa ii spuna "Ora de biologie aplicata" sau "Doctorul Ciomu pentru to(n)ti". Haideti sa va dau reteta:
1) Se alege una bucata poezie (se gaseste la kil' in biblioteci)
Se ia poezia. Se intinde pe o hartie. Se intoarce pe toate fetele (fara grija ca nu fuge) si se localizeaza tema acesteia. Se realizeaza o incizie pana-n analele temei respective (in functie de viziunea chirurgului) si se macelareste in partile componente: motive si figuri de stil. Fragmentele astfel obtinute se paseaza pe o coala de hartie sub forma de paragrafe.
Aceasta este doar munca din spatele cortinei. Mentionez ca rezultatele difera de la subiect la subiect, iar rezultatele sunt unice si incontestabile.
Partea a doua este de a demonstra teoria*.
2) Se ia una bucata clasa de elevi (nu intereseaza de unde si de ce)
Bataia de cap nu a fost pana acum. Ci de acum incolo. Scopul? Sa faci clasa de elevi care nu dau doi bani pe munca pe care o depui (oare de ce?) sa ajunga exclusiv la aceasi concluzie ca a ta.



Si ma intreb: la finalul orei te simti un profesor implinit daca opera literara se gaseste disecata, mestecata si deja digerata (pe care unii o regurgiteaza) pe caietul tuturor elevilor? Esti un profesor de literatura daca diseci poezii ca pe broaste? Te-ai gandit daca mai traieste ulterior si in inimile cator elevi? Tu, ai simtit-o?







* daca teoria iti apartine

4 comentarii:

  1. Ma gandeam si eu sa comentez ceva... dar mi-ai taiat-o cu stil...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate! Cred ca pentru unul care scrie... poezia e ca o biserica constuita-n suflet din lutul propriei sale singuratati la care...cititorul isi aprinde fiecare gand ca o lumanare. Demolarea/disecarea ei...da,poate deveni un sacrilegiu.

    Incearca sa vezi "ACCEPTED", "CHARLIE BARTLETT", "TAKE THE LEAD"...si ciresele de pe tortul asta: DEAD POETS SOCIETY, FREEDOM WRITERS, THE HISTORY BOYS si THE EMPERORS'S CLUB! cu/despre profesori impliniti.Sau nu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am spus toate astea in calitate de cititor. Cititor care vede poezia dincolo de prisma prin care am fost obisnuiti de mici. Dar critic cam mult. Multumesc de sfaturi. Am sa le vad curand.

    RăspundețiȘtergere